Diplomantka Lucija Ćirovič o ventrilokvizmu 2021


V torek, 16. februarja 2021, se je kot prvi v nizu dogodkov, vključenih v projekt Od PEFa do ZOOMa in nazaj, ki ga letos pripravlja Študentski svet UP PEF in v katerega bodo »zapakirali« vse dogodke, ki jih bodo zaradi upoštevanja ukrepov za zamejevanje epidemije bolezni COVID-19 morali organizirati preko videokonferenčnega sistema ZOOM, odvilo zanimivo predavanje o precej nevsakdanji temi - ventrilokvizmu oziroma trebuhogovorstvu, izvedla pa ga je diplomantka naše fakultete, igralka in stand-up komičarka Lucija Ćirovič.

Sproščenost predavateljice se je pokazala že pred začetkom predstave, saj sta v obujanje spominov na fakulteto in študentske dni v času, ko so se slušatelji še prijavljali v ZOOM, zapletli s profesorico Giuliano Jelovčan, ki je predavateljici tudi predavala, in sicer predmete s področja otrok in športa.

Predavanje je ga. Ćirović začela s predstavitvijo ventrilokvizma in njegovo zgodovino. Slušatelji so izvedeli, da gre za zvočno iluzija, "prevaro" za čute, saj se skozi ventrilokvizem producira "skrivnostni" glas, ki se ne ujema z videnim. Gre za govor, ki prihaja "od nikoder", iz "nevidnega" ali sicer nemega objekta, zaradi česar je med ljudmi dolga stoletja odpiral ventil za domišljijo. Spoznali so zgodovino te veščine, od srednjeveške nekromantije, t. j. prerokovanja iz trupla, pri katerem se uporablja ventrilokvizem, do začetkov uporabe le-tega za namen zabave množic v začetku 20. stoletja, preko vseh predstavnikov ventrilokvizma in njihovih lutk v zadnjem desetletju, ko je, predvsem zaradi televizijske oddaje Amerika ima talent (America's got talent) pa so prešli na drugi del predavanja, v katerem je predavateljica predstavila svoje začetke v ventrilokvizmu in slušateljem predstavila Coca ChAdela, lutko petelina, ki jo spremlja v njenih predstavah in s katero je na temo ventrilokvizma leta 2016 tudi magistrirala na Akademiji za gledališče, radio, film in televizijo Univerze v Ljubljani.

Z udeleženci predavanja je delila nekaj prigod s svojih gostovanj po Sloveniji in širše, nato pa je bil čas, da se tudi oni naučijo (vsaj osnov) ventrilokvizma. Predstavila jim je, po kakšnem sistemu se uči izgovorjave posameznih glasov, od tistih najlažjih, do t. i.  labialni zvoki - b, f, m, p in v -, ki jih ventrilokvist lahko posreduje publiki samo na način, da jih izgovori izjemno hitro ali nadomesti z drugimi, njim podobnimi glasovi: f in v sta tako običajno nadomeščena z zvokom "th", p pa s "kl". Najboljše je seveda, da se ventrilokvistov tekst izogiba besedam, ki vsebujejo omenjene črke, kar pa je po besedah predavateljice seveda izjemno težko, saj nastop velikokrat zaide v kakšen spontan pogovor med lutko in človekom, v katerem hitro naleti na kakšno težko besedo in se mora pač znajti.

Na koncu so za gostjo sledila še vprašanja študentov in zaposlenih UP PEF, ki so se razvila v prijeten pogovor, v katerem so izvedeli še veliko drugih skrivnosti ventrilokvizma ter predvsem zanimivih anekdot predavateljice, ki je na koncu izrazila hvaležnost udeležencem, da so predavanje poslušali s prižganimi kamerami, da jih je lahko videla in z njimi komunicirala, saj je, po njenih besedah, najtežje nastopati pred črnim zaslonom, ko ne vidiš svojih poslušalcev in njihovih odzivov, s Študentskim svetom UP PEF pa se je dogovorila tudi, da, ko bo le mogoče, na fakulteto pride tudi v živo!

Matija Jenko
nazaj na prejšnjo vsebino natisni vsebino