Razkrita »Dolina solz« 2021


Virtualni dogodek socialnih pedagogov s Primorskem, ki je potekal 10. marca 2021 preko videokonferenčnega sistema ZOOM, je razkril zakulisje življenja in stisk obsojencev. 
 

Pogovor z gosti, avtorjema dokumentarnega filma Dolina solz in s strokovnjakoma s področja penologije, je združil umetniško in strokovno plat vprašanj povezanih z življenjem obsojencev pred, med in po prestajanju kazni zapora.

Od kratke predstavitve ideje in poteka snemanja filma, ki sta ga predstavila režiser Boštjan Korbar in scenarist Matjaž Pikalo, so udeleženci dogodka nadaljevali z dilemo poimenovanja posameznikov na prestajanju kazni zapora, se ustavili pri kratki razpravi o učinkovitosti kazni in kaznovanja, kjer sta nam tako dr. Dragan Petrovec kot dr. Danijela Mrhar Prelič kot družbi odločno in argumentirano nastavila zrcalo in opozorila še na številne dejavnike, ki poleg pripravljenosti družbe, še vplivajo na to, kako kazen vpliva na obsojene posameznike.

Rdeča nit pogovora je bilo vsekakor sporočilo, da sta humanizacija in demokratizacija kaznovanja vedno boljša izbira kot dodatna represija, na kar kažejo tako raziskave kot vse penološke prakse, ki so bile v pogovoru omenjene. Razprava se je dotaknila tudi alternativnih kaznih in doživljanju izkušnje zapora s strani ustvarjalcev filma, ki sta želela obsojence predstaviti predvsem kot ljudi ter zaključili z razmišljanjem o pomembnosti ozaveščanje družbe o tej in podobnih perečih temah, kar je vsaj majhen prispevek k destigmatizacije te marginalizirane teme in skupine ljudi.

Tekom pogovora so udeleženci zastavljali številna vprašanja, ki kažejo na to, da je tema zanimiva in odpira številne nevralgične točke. Žal na vsa ni uspelo odgovoriti, vendar pa to ne pomeni, da socialni pedagogi s Primorske ne bodo iskali načinov, kako to storiti v prihodnosti! Zagotovo se ponovno srečajo na dogodku, kjer bo več časa in prostora namenjenega prav takim še nerazjasnjenim, izpostavljenim vsebinam.

dr. Ana Bogdan Zupančič    

 

  • Več o dogodku je napisano v članku Damijane Žist (Večer v nedeljo, rubrika Kalejdoskop, 14. marec 2021, str. 36).
  • Izvedbo dogodka je omogočil Študentski svet UP PEF v okviru projekta Od PEFa do ZOOMa in nazaj.nazaj na prejšnjo vsebino natisni vsebino