Sodelovanje na Mednarodnem forumu kamišibaja 2021

 

Zaradi posebnih razmer Mednarodni forum kamišibaja poteka vse od 19. septembra 2020 pa do 29. maja 2021 v virtualni obliki. K sodelovanju je bila povabljena tudi visokošolska učiteljica s Pedagoške fakultete Univerze na Primorskem izr. prof. Jelena Sitar Cvetko, ki sta bila z možem mag. Igorjem Cvetkom prva v Sloveniji, ki sta naši javnosti pred skoraj desetimi leti predstavila to posebno japonsko umetniško obliko.  

Mednarodni forum kamišibaja praznuje raznolikost stilov, prizorišč, aplikacij s celega sveta. V okviru foruma bodo prikazani različni video posnetki, spletni seminarji. Predstavljeni bodo umetniki, delili bodo nasvete in tehnike za ustvarjanje zgodb, kar je lahko v pomoč tako drugim pripovedovalcem, učiteljem, knjižničarjem, staršem … Tako bodo lahko udeleženci foruma raziskali posebnosti kamišibajev z Japonske, iz Južne Amerike, Mehike, Avstralije in Slovenije.

Naša predstavnika sta izr. prof. Jelena Sitar Cvetko in mag. Igor Cvetko iz Gledališče Zapik, ki je eno od najmanjših lutkovnih gledališč v Sloveniji. Kot lutkarja, režiserja, dramaturga sta se z japonskim gledališčem pripovedovanja zgodb v slikah v malem lesenem odru začela ukvarjati od leta 2013 in vse od takrat je to postalo pravo gibanje. Pravita, da smo Slovenci v tej umetnosti posebni, saj za razliko od ostalih ustvarjalcev sami izdelujemo ilustracije in gojimo avtorski kamišibaj.

Vse o slovenskem kamišibaju si lahko ogledate v objavljenih posnetkih Mednarodnega foruma kamišibaj oz. 17. aprila 2021 ob 1.30 prisluhnite spletnemu seminarju izr. prof. Jelene Sitar Cvetko, na forumu pa boste našli tudi predstavitev razvoja kamišibaja študentov Pedagoške fakultete Univerze na Primorskem.

Kot so zapisali organizatorji foruma - upamo, da boste uživali v brezplačnem potovanju po svetu kamišibaja!    
nazaj na prejšnjo vsebino natisni vsebino