Govor nagrajenke izr. prof. Jelene Sitar Cvetko


Po svetovnem dnevu učiteljev sta ministrica za izobraževanje, znanost in šport prof. dr. Simona Kustec in predsednik Odbora za podeljevanje nagrad Republike Slovenije na področju šolstva prof. ddr. Boris Aberšek podelila najvišje državne nagrade na področju šolstva. Odbor je določil, da v letu 2021 podeli deset nagrad s sedmih področij. Nagrado za izjemne dosežke sta prejeli tudi doc. dr. Aksinja Kermauner in izr. prof. Jelena Sitar Cvetko s Pedagoške fakultete Univerze na Primorskem.

Zbrane je ob koncu prireditve v imenu vseh nagrajenk in nagrajencev nagovorila še izr. prof. Jelena Sitar Cvetko, prejemnica nagrade za izjemne dosežke na področju visokega šolstva. Objavljamo njen govor in ji za nagrado še enkrat čestitamo.

Jelena Sitar Cvetko nagovor

________________________________________________________________________

Spoštovana ministica za izobraževanje, znanost in šport, profesorica doktorica Simona Kustec,  spoštovani Odbor za podeljevanje nagrad Republike Slovenije na področju šolstva s presednikom doktorjem, doktorjem Borisom Aberškom na čelu, spoštovani prestavniki izobraževalnih zavodov, ki ste uspeli z nominacijami za svoje kandidate, dragi učitelji in ljubi domači!

V imenu nagrajencev naj se zahvalim za nagrade, ki jih držimo v rokah. Zavedamo se, da je to najvišje priznanje, ki ga v Sloveniji lahko prejme učitelj in zato smo počaščeni in hvaležni. Kljub temu, da smo v tem trenutku srečni, pa se zavedamo, da so pred nami tukaj stali številni odlični učitelji in da bodo naslednja leta spet. In da v tem trenutku v Sloveniji uči tisoče učiteljev in da bi marsikdo od njih lahko stal na tem podiju.

Vemo, da je znanje največja in neodtujljiva vrednota, ampak tudi vse hitreje pokvarljiva reč. Kakšno znanje bodo tisti, ki jih danes učim,o potrebovali jutri, čez deset let? Tega mi danes ne vemo. Kako naj torej učimo? Ampak, ali so naši učitelji vedeli, kaj bomo mi potrebovali danes? In zdaj vas prosim, da si vzamete drobren trenutek in da prikličete v spomin vsak svojega učitelja. Tistega, zaradi kogar ste morda drugačni, kot bi sicer bili. Sama si prikličem v spomin učitelja lutkarstva, pisatelja Lojzeta Kovačiča, ki je v nas vsadil veliko ljubezen do lutk, z resnim opozorilom v izogib semtimentalnosti, da je pogoj za umetnost poleg mojstrstva - iskrenost. Neizprosna. Ja, poštenost. Do sebe in s tem do publike, kar je dokazal s svojim delom na področju literature. In to poskušam početi na odru in za katedrom. Mislim, da imamo umetniki in učitelji pravzaprav isto nalogo. Širiti pogled, poglabljati misel in netiti ogenj v srcu. Kadar uspemo ob snovi, ki jo učimo tudi oblikovati ali spreminajati stališča svojih učečih, vemo, da bomo potovali z njimi v njihovo prihodnost. To pa bo avantura, kajne?

Hvala odboru za podeljevanje nagrad Republike Slovenije v šolstvu, za njihovo presojo, hvala kolektivom in njihovemu vodstvu, ki nas pri našem delu podpirajo, kar so pokazali z nominacijami, hvala našim domačim, ki nas delijo z našimi učenci, za potrpljenje in razumevanje, da učitelji nismo učitelji samo v šoli. Hvala našim učiteljem, ki so omogočili, da smo danes učitelji mi.

Naj končam z besedami mojega cenjenega kolege izrednega profesorja doktorja Darija Felde na enem od informativnih dni Pedagoške fakultete v Kopru. Potencialnim bodočim učiteljem je rekel tole: "Če hočeš biti učitelj, moraš imeti rad to, kar učiš, moraš imeti rad tiste, ki jih učiš in moraš rad učiti."

Vsi mi tukaj imamo radi vse troje. In bomo še naprej. Hvala!
 
nazaj na prejšnjo vsebino natisni vsebino