Edukacijske vede - Opis programa do vključno vpisa v 1. letnik v študijskem letu 2015/2016

Urejenost organizacije


Nosilci:


Splošne informacije

 

1. del: Osnovni podatki o predmetu

Ime študijskega programa: Management
Stopnja/vrsta programa: 1. Stopnja VS
Šifra: 02-012
Predmet: Urejenost organizacije
KT: 6
Vrsta predmeta: Izbirni
Letnik: 3
Kontaktne ure: 60 ur (P: 30 ur; S: 0 ur; SV: 20 ur; LV: 10 ur); UDŠ: 150-180
Učni načrt pripravil (i): izr. prof. dr. C. Bavec, pred. mag. M. Manzin

 

Vstopno znanje študenta:

Poznavanje temeljev managementa (predmet iz 1. letnika)

  • Temeljno znanje za delo z osebnimi računalniki in internetom 

2. del: Cilji in kompetence
Študentje bodo razvili splošne kompetence:

  • Razumevanje organizacijskih konceptov kot sestavnega dela managementa,
  • Povezovanje znanj z drugih področjih managementa in razumevanje njihovega vpliva na urejenost organizacije,
  • Sposobnost skupinskega dela ter iskanja skupnih rešitev.
  • Študentje bodo razvili predmetno-specifične kompetence:
  • Razumevanje zgodovinskih zakonitosti pri razvoju organizacijskih ved, posebej na prehodu iz industrijske v informacijsko družbo,
  • Razumevanje tradicionalnih organizacijskih oblik in sodobnih organizacijskih paradigem,
  • Poznavanje metodologij za analizo in ocenjevanje konkretnih organizacijskih rešitev,
  • Spoznal tipične organizacijske pristope v slovenskih podjetjih,
  • Razvoj veščin in spretnosti pri analizi in obvladovanju organizacijskih sprememb,
  • Uporaba informacijskih in komunikacijskih tehnologij pri obvladovanju organizacijskih procesov. 

3. del: Vsebine in rezultati 

Vsebina predmeta (po tematskih sklopih)

Predvideni učni rezultati (po tematskih sklopih)

1. Osnove organizacijskih ved

Študent bo:

  • spoznal temeljno izrazoslovje in koncepte organizacijskih ved

2. Klasične organizacijske šole

Študent bo:

  • razumel klasične organizacijske šole
  • spoznal sodoben pogled na klasične organizacijske šole

3. Sodobne organizacijske paradigme

Študent bo:

  • spoznal organizacijske oblike pozne industrijske dobe,
  • spoznal kontingenčne organizacijske oblike
  • razumel organizacijske izzive globalne ekonomije ob prehodu v informacijsko družbo

4. Elementi urejenosti organizacije

Študent bo:

  • razumel razmerja med organizacijskimi strukturami, procesi in sistemi
  • spoznal temeljne koncepte organizacijskih struktur
  • spoznal managerske odločitve povezane z organiziranjem podjetij

5. Tipične organizacijske strukture v podjetjih

Študent bo:

  • spoznal tipične organizacijske strukture, njihove prednosti in slabosti
  • sposoben poiskati ustrezno organizacijsko strukturo za določen primer
  • proučil tudi konkretne primere slovenskih podjetij

6. Medorganizacijske povezave

Študent bo:

- spoznal problematiko medorganizacijskh povezav

- razumel sodobne organizacijske oblike, kot so poslovni spleti in virtualne organizacije

7. Vpliv informacijskih in komunikacijskih tehnologij na organiziranost

Študent bo:

  • razumel vpliv informacijskih in komunikacijskih tehnologij na organiziranost
  • spoznal koncept virtualizacije delovnih mest, delovnih skupin in organizacij

8. Managerske metodologije in tehnike

Študent bo:

  • spoznal osnovne metodologije in tehnike, ki jih bo lahko uporabil v praksi
  • seznanil z metodologijo primerjav (bencmarkinga)
  • seznanil z vlogo standardizacije in posebej standardov ISO 9000

 

4. del: Oblike in metode
Oblike in metode oz. načini dela:

Oblike dela:

  • Frontalna oblika poučevanja
  • Delo v manjših skupinah oz. v dvojicah
  • Samostojno delo študentov e-izobraževanje


Metode (načini) dela:

  • Razlaga
  • Razgovor/ diskusija/debata 
  • Proučevanje primera
  • Vključevanje gostov iz prakse

 

5. del: Pogoji
Materialni pogoji:

Učilnice:

  • klasična z zaporedno postavitvijo miz
  • računalniška učilnica

Oprema:

  • projektor za elektronske predstavitve (PowerPoint)
  • avdio pripomočki (kasetofon, CD predvajalnik)
  • dostop do Interneta

Študenta:

  • osebni računalnik
  • dostop do interneta

 

6. del: Literatura
Študijska literatura (klasični in elektronski viri)
Obvezna:

Knjige in učbeniki:

  • Cene Bavec: Urejenost organizacije, Fakulteta za management Koper (v pripravi)
  • Cene Bavec, Massimo Manzin: Gradiva za vaje pri predmetu Urejenost organizacije, Fakulteta za management Koper (v pripravi)

Revije:

  •  
  • Posamezni članki bodo zaradi aktualnosti izbrani šele pred predavanji! Izbrane bodo samo slovenske revije!

Priporočena:

Knjige in učbeniki

  • Daft, L. Richard. 2001. Organization theory and design. South-Western
  • Učbeniki drugih slovenskih fakultet – po izboru

Revije

  • Posamezni članki bodo zaradi aktualnosti izbrani šele pred predavanji! Izbrane bodo tudi tuje revije!

 

7. del: Obveznosti in ocena
Obveznosti študenta 

Obveznosti študenta

Ure

  • Sodelovanje pri kontaktnih urah

60

  • Študij obvezne študijske literature

50

  • Prebiranje priporočene študijske literature

10

  • Priprava krajših pisnih izdelkov (domače naloge, povzetki, poročila …)

10

  • Priprava daljših pisnih izdelkov (seminarske naloge)

20

  • Priprava daljših pisnih izdelkov (projektne naloge)
  • Priprava in izvedba javnega nastopa
  • Priprava in opravljanje vmesnih preverjanj in ocenjevanj znanja
  • Priprava in opravljanje končnih preverjanj in ocenjevanj znanja

30

  • Drugo:

Skupne ure dela študenta

180

Način preverjanja in ocenjevanja znanja ter zgradba končne ocene

%

  • Krajši pisni izdelki (na vajah)

15

  • Daljši pisni izdelki

30

  • Javni nastop ali predstavitev
  • Končno ocenjevanje (pisni/ustni izpit)

55

  • Drugo:

Skupaj

100%

 

8. del: Evalvacija
Evalvacija izvedbe predmeta
Mnenja izvajalcev   

  • Oddaja poročila o izvedbi predmeta in ocena izvedbe

Mnenja študentov

  • Anketiranje študentov ob zaključku izvedbe
  • Razgovori študentov z izvajalci predmeta

Evalvacija v okviru kateder oz. na ravni  zavoda

  • Obravnava poročil o izvedbi predmeta v okviru katedre
  • Analiza uspešnosti študentov pri predmetu v okviru kateder
nazaj na prejšnjo vsebino natisni vsebino