Reagiraj: Stiske in samomorilno vedenje pri otrocih in mladostnikih

Datum: dne 10.02.2021

Kraj: Koper

Dogodek:


10. februarja 2021 vas v sklopu projekta Reagiraj! Nisi sama – nisi sam v sodelovanju s projektom A (se) štekaš?!? vabimo na drugo e-predavanje v tem letu z naslovom “Stiske in samomorilno vedenje pri otrocih in mladostnikih”.

Na predavanju bomo spregovorili o kočljivi in še vedno precej tabuizirani problematiki samomora. Dotaknili se bomo pojavnosti duševnih motenj in stisk pri otrocih in mladostnikih, kako le-te prepoznati ter kako jih odkrivati in sanirati tudi v času druge karantene. Ker se duševne stiske zelo pogosto kažejo tudi kot spremembe v šoli, npr. slabše ocene, uporništvo, izogibanje pouku, je lahko ravno pedagoški delavec tisti, ki pomembno prispeva k prepoznavanju stiske in reševanju le-te. Na kakšen način se odraža samomorilno vedenje, kakšni so opozorilni znaki in kaj lahko kot t. i. vratarji sistema storimo v primeru, da opazimo znake samomorilnega vedenja pri otroku/mladostniku? Kdaj in kako se odzvati, na kakšen način povprašati, pristopiti, kdaj vključiti pomoč zunanjih institucij ter nenazadnje, kako v dani situaciji pomagati sebi in ostalim deležnikom?

Projekt A (se) štekaš?!? odgovarja in informira ravno o zastavljenih vprašanjih. Aktivnosti zastavljene v okviru projekta zajemajo vse tri ravni preventive duševnega zdravja in preprečevanja samomora pri mladostnikih:
1. Opolnomočenje mladostnikov,
2. Izobraževanje vratarjev sistema o mladostniških stiskah ter o ustreznih oblikah pomoči v primeru težav v duševnem zdravju in samomorilne ogroženosti,
3. Presejanje in intervju, s katerimi se identificira samomorilno ogrožene mladostnike in le-te napoti k ustreznim strokovnjakom.

V skladu z namenom in integrativnim pristopom ima projekt naslednje specifične cilje: opolnomočiti mladostnike, informirati starše, opolnomočiti učitelje in ostale zaposlene na šoli, opolnomočiti šolsko svetovalno službo, opolnomočiti šolo kot sistem.

Tokratna predavateljica bo asist. Meta Lavrič, magistrica psihologije. Z raziskovanjem samomorilnega vedenja se je pričela ukvarjati že kot študentka psihologije in leta 2015 diplomirala na temo Stališča do samomora. Trenutno je študentka doktorskega študija psihologije na Filozofski fakulteti Univerze v Mariboru. Zaposlena je na Slovenskem centru za raziskovanje samomora, kjer sodeluje pri izvajanju mednarodnih in nacionalnih raziskovalno-intervencijskih projektov s področja duševnega zdravja in samomorilnega vedenja ter pri organizaciji conference Triple i in Suicidology. Vključena je tudi v v izvajanje študijskih programov na UP FAMNIT, kot zunanja sodelavka pa sodeluje tudi na Filozofski fakulteti Univerze v Mariboru, in sicer pri predmetu Duševno zdravje. K udeležbi vabimo študentke in študente ter vse pedagoške in strokovne delavce Univerze na Primorskem kot tudi ostalo zainteresirano javnost.

Se vidimo 10. februarja 2021 ob 17.00 in skupaj reagirajmo!

Organizacijski odbor projekta in Študentki svet UP PEF
____________________________________________________________________

PRIJAVA
Na dogodek se je potrebno prijaviti preko spletne prijavnice.

Elektronska prijava udeležbe poteka do vključno 8. februarja 2021.

Dogodek bo potekal preko videokonferenčnega sistema Zoom. Prijavljeni udeleženci boste pred dogodkom na svoj e-poštni naslov prejeli ID dogodka in geslo za vstop.

nazaj na prejšnjo vsebino natisni vsebino