Barve so moje misli, čopič so moje besede, platno so moji spomini - dobrodelna akcija do 15. julija

datum: 08.06.2022

kategorija: Novice

Pred nekaj dnevi bi moja babica Nada, ki se je zadnjih nekaj let svojega življenja borila z demenco, če bi bila še med nami, praznovala svoj 89. rojstni dan. Moja draga babica. Ob opazovanju njene zadnje slike, nastale iz ponavljajočih se linij in vzorcev, ki jo je ustvarila z lesenimi in vodenimi barvicami v domu za starejše, v katerem je preživela zadnja leta svojega življenja, sem se odločila biti pogumna … še enkrat.

slika_babice.png

Pogumna zanjo, pogumna za vse, ki se borijo s to kruto, neozdravljivo boleznijo, ki ne pomeni samo izgube spomina, temveč tudi osebno tesnobo, strah, obup, depresijo, zmeden govor, deziorentacijo v prostoru in času, nepotrpežljivost, nedružabnost, agresivno in paranoično vedenje, opustitev hobijev, spremembo osebnosti, izgubo samostojnosti.

V spomin na njen boj, ki ga je pred 7-imi leti na žalost izgubila, sem se odločila, da vas povabim k sodelovanju v še eni dobrodelni akciji, akciji »BARVE SO MOJE MISLI, ČOPIČ SO MOJE BESEDE, PLATNO SO MOJI SPOMINI«, ki bo trajala do 15. 7., in katere namen je zbrati čim več akrilnih in akvarelnih barv, lesenih barvic, slikarskih platen, risalnih listov, čopičev, palet in lončkov za vodo, ki bodo podarjene domovom za starejše po Sloveniji, da bodo lahko likovni terapevti z njihovo pomočjo izvajali likovne delavnice, ki osebe z demenco pomirjajo, ki jim pomagajo pri izražanju čustev, ki jih občutijo, a jih ne zmorejo verbalno izraziti, ki prispevajo k zmanjšanju tesnobnega razpoloženja, ki izboljšujejo motorične spretnosti, ki vzbujajo občutek zadovoljstva, ponosa in osebne vrednosti, ki vzbudijo spomine, in včasih celo spodbudijo govor.

Upam, da se boste odzvali v čim večjem številu, in da nam bo skupaj uspelo zbrati čim več slikarskih pripomočkov, ki bodo osebam z demenco omogočili potovanje v domišljijski svet, upodabljanje spominov iz življenja pred demenco.

Napredek bo pri nekaterih morda zelo majhen, a verjamem, da zato nič manj pomemben. Ker videti osebo z demenco, ki ob ustvarjanju oživi, pa če je to samo za kratek trenutek, je nekaj neprecenljivega.

Hvaležna bom, če se odločite sodelovati v akciji. Hvaležna bom tudi, če za akcijo samo poveste naprej. Verjamem namreč, da vsako dejanje, ne glede na to, kako majhno je, šteje.

Majhna dejanja, ki jih naredi veliko ljudi, so namreč tista, ki naredijo spremembo. In to smo že dvakrat dokazali. Prvič, ko smo zbrali 978 plišastih igrač za osebe z demenco, in drugič, ko smo z doma narejenimi voščilnicami razveselili 558 starostnikov v domovih za starejše za veliko noč.

Dokažimo skupaj še enkrat, da nam je mar, da zmoremo.


Akrilne in akvarelne barve, lesene barvice, slikarska platna, risalne liste, čopiče, palete in lončke za vodo lahko prinesete v za to namenjeno škatlo v atriju fakultete.