Nagovor dekanje ob začetku novega študijskega leta

datum: 02.10.2013

kategorija: Obvestila za študente

 

Drage študentke in dragi študenti!

Pred nami je novo študijsko leto. Veseli smo, da ste se odločili za študij na naši fakulteti.

Ko ste se odločali za poklic vzgojitelj, učitelj in pedagog, ste se odločili za enega najlepših a tudi najzahtevnejših poklicev. Kaj je lepšega in vrednejšega kot učiti otroke in mladino, da v sebi odkrijejo moči in potenciale ter jim omogočimo priti do znanja, s katerim bodo uresničili sami sebe in prispevali k splošnemu napredku. Ne glede na to, kako bo vsakokratno okolje vrednotilo vaše delo, se zavedajte misli znamenitega psihologa in pedagoga Vigotskega, ki je dejal, da sta kvalitetna vzgoja in izobraževanje največja prednost za človeka.

Sprejmite prepričanje, da tega dela in tega poklica ne more opravljati vsak. Vsak ne more biti pravi učitelj. To je lahko le tisti, ki ima dar. To je tisti, ki verjame v vsakega otroka. Tisti, ki je notranje stabilen, ki je čustveno bogat ter socialno občutljiv in odziven. Le človek s takšno naravo se lahko izuči za pravega učitelja. Učitelj je, kot je že pred stoletjem dejal češki psihiater Arno Fuchs, kot umetnik. Je človek s talentom. In ko se takšen talent izbrusi v pravega učitelja, je to  sreča zanj in bogastvo za otroka oziroma družbo.

Tega se bodoči vzgojitelji, učitelji in pedagog vedno zavedajte. Prevzemite to veliko odgovornost za prihodnost mladih ljudi in za bodočnost družbe in človeštva nasploh. Naredite to z veliko mero  zavzetosti, odgovornosti in samospoštovanja. 

Vsem želim ustvarjalno in uspešno študijsko leto 2013/2014,

vaša dekanja 
prof. dr. Mara Cotič

nazaj na prejšnjo vsebino natisni vsebino