Pablova zima/El invierno de pablo

datum: 03.10.2013

kategorija: Obvestila za študente

 

Študenti vabljeni na ogled filma Pablova zima/El invierno de pablo španskega režiserja Chica Pereira z javno tribuno, ki bo v torek, 8. 10. 2013, s pričetkom ob 14. uri v avli palače Armerija (Titov trg 4, Koper).

V prizadevanju za dvig kulture varnosti v Evropski uniji je Evropska agencija za varnost in zdravje pri delu (EU-OSHA) razglasila 43. teden letošnjega leta za Evropski teden varnosti in zdravja pri delu 2013. V okviru tega tedna bo Univerza na Primorskem v sodelovanju z Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti izvedla predvajanje dokumentarnega filma Pablova zima, ki ga je režiral Chico Pereira. Na DOK Leipzig 2012 je film prejel nagrado EU-OSHA za najboljši dokumentarec o problematiki delovnega okolja.

Kratek povzetek vsebine filma: "Gre za intimni portret naslovnega junaka, nekdanjega rudarja, sedaj pa upokojenega starega nergača, verižnega kadilca in cinika Pabla, ki z ženo živi v podeželskem mestecu v Španiji. Pablo ima za seboj že več srčnih infarktov, zato je prepričan, da živi na “sposojenem” času. Predvsem pa je prepričan, da bo živel dlje, če se bo uspešno izogibal zdravnikov. V kraju, kjer živi, je bil nekoč rudarski center, medtem ko danes okoliš nazaduje. Tam živijo predvsem starejši ljudje, skupaj s Pablom, ki naniza toliko sarkastičnih komentarjev, da je film skoraj komedija, čeprav je prežet tudi z melanholijo redkih preživelih rudarjev, ki jim je Pereira tudi posvetil film."   

nazaj na prejšnjo vsebino natisni vsebino