"Gremo v Sarajevo" - 2. študentski izlet

datum: 21.01.2014

kategorija: Obvestila za študente


SARAJEVO – MOSTAR
21.- 24. februar 2014  

Povabljeni ste na zahodni del Balkanskega polotoka, v deželo bogato z lesom in vodnimi viri ter kulturno dediščino. Deželo s 500 let nadvlade, sprva turške nato avstroogrske. Obiskali bomo Sarajevo - olimpijsko mesto ob reki Miljacki in najsevernejše središče Otomanskega imperija ter Mostar – mesto sonca v dolini modrozelene lepotice. Obiskali bomo zaprisežene pivce kave, poskusili pite in čevape ter se nasmejali šalam o Muju in Hasi.

Program potovanja:

1. dan, petek 21.02.2014, sobota 22.02.2014: KOPER - SARAJEVO Odhod avtobusa iz avtobusne postaje v Kopru (»Oli Burger«) ob 23 uri. Vožnja mimo Novega Mesta, Zagreba, Slavonskega Broda. Prihod v Sarajevo v zgodnjih popoldanskih urah. Sledi avtobusni ogled po prestolnici Bosne in Hercegovine, ki je zaznamovalo zgodovino sveta. Na bregovih reke Miljacke se stika arhitektura vzhoda in zahoda, ogledali si bomo številna obeležja in zgradbe iz rimskih časov, srednjega veka, osmanskega obdobja kot tudi zgradbe iz avstroogrskega obdobja , na poti do središča  bomo videli:Skenderijo, zgradbo Predsedništva FBiH, stadion Koševo in dvorano Zetra, Zemaljski muzej, Kasarno ,,Maršal Tito", kampus Univerze,... Po namestitvi v hostlu se odpravimo na sprehod z lokalnim vodnikom po slikoviti Baščaršiji, imenovani tudi »srce Sarajeva«, kjer si bomo privoščili odlične čevapčiče ter pite ali kakšno sladko razvado ter znamenito turško kavo z »ratlukom«.  Večer bomo zaključili v tradicionalni bosanski restavraciji z živo glasbo, kjer bomo prav tako doživeli nepozabno kulinarično izkušnjo. Po večerji pa bomo raziskali še nočni utrip v enem izmed klubov, glavnega mesta Bosne in Hercegovine. Nočitev.

2 . dan, nedelja 23.02.2014: SARAJEVO Pozni zajtrk v hostlu in odhod z avtobusom do tunela pod letališčem – Tunel spasa, ki je v letih obleganja (1992-1996) pomenil edino vez s svetom. Tam bomo imeli kratko predstavitev novejše zgodovine Bosne in Hercegovine ter ogled prizorišča slavne olimpijade »Sarajevo 1984«. Raziskali bomo, zakaj so leta 1984 množice vzklikale: »Volimo Jureta više od bureka«. Sledi čas za kosilo. Po kosilu nadaljujemo naše druženje pri Sebilju, kjer bomo zasledili še preostale znamenitosti iz bogate zgodovine Sarajeva. Ogledali si bomo: Gazi Husrev-begovo džamijo, pravoslavno in katoliško cerkev, Sefardsko mahalo in sinagogo, Svrzino hišo, Principov most (Latinska čuprija), Vijećnico, Inat hišo, Sebilj, Morića han, Gazi Husrev-begov bezistan,... ali nadaljujemo samostojno pohajkovanje po starem mestnem jedru z ugodnimi nakupi. Sledi priprava na še eno nočno doživetje prestolnice, skupna večerja v eni izmed »čevabdžinic« in nočitev v hostlu.  

3. dan, ponedeljek 24.02.2014 : MOSTAR – KOPER Po zgodnjem zajtrku v hostlu, sledi slovo od Sarajeva in vožnja skozi Jablanico, kjer se bomo ustavili pri spominskem kompleksu Bitke na Neretvi. Pot nadaljujemo po dolini reke Neretve,v mesto sonca, kot imenuje Ivo Andrič, dobitnik Nobelove nagrade za književnost Mostar. Obiskali bomo središče Hercegovine in njegovo največjo znamenitost – turški stari most, zgrajen v tesnem kanjonu reke Neretve, od leta 2004 zaščitenem kot UNESCOV spomenik, turško hišo, ter slikoviti stari Kujundžiluk. Po kosilu se dokončno poslovimo od pregovorno srčnih Bošnjakov in nadaljujemo po avtocesti »dalmatinki« pot v Slovenijo. Prihod v Koper v poznih večernih urah.

CENA: 45
 

Cena vključuje:
2x nočitev z zajtrkom v hostlu Ljubičica, 2x večerja ali pozno kosilo, organiziran obisk kluba, lokalno vodenje, vstopnine po programu (Tunel spasa, olimpijski muzej, Kuća Sevdaha…).

Pohitite s prijavami, število mest je omejeno! In ne pozabite, da Študentski svet krije stroške avtobusnega prevoza, poskrbi/prijavi vaše zavarovanje v tujini ter organizira avtobusni prevoz iz kluba, kjer se bomo zabavali pozno v noč (na voljo bo odhod ob 1.00 in ob 4.00 uri zjutraj!)  

Prijave sprejemamo vsak delovni dan, od 22.1. do 27.1.2014, v avli Pedagoške Fakultete ob 11.00 do 11.30 ter od 17.00 do 17.15.  

Ob prijavi je potrebno poravnati del zneska potovanja (10 evrov), predložiti veljaven osebni dokument (velja osebna izkaznica ali potni list), s katerim boste potovali, kartico zdravstvenega zavarovanja ter vaš e-mail naslov, na katerega boste prejeli obvestilo pred odhodom in vse potrebne preostale informacije v zvezi s potovanjem!

Za dodatne informacije pišite ali pokličite na:
dasa.vukanac@gmail.com (041 461 971)
polona.zorz@gmail.com (031 771 168)

 Sarajevo oglaševanje

nazaj na prejšnjo vsebino natisni vsebino