Omerzujeva lutka

datum: 09.11.2016

kategorija: Obvestila za študente

 
Obalne galerije Piran in Fakulteta za humanistične študije Univerze na Primorskem vas vabita v sredo, 9. novembra 2016, ob 18. uri na UP FHŠ (predavalnica Levant 1, 2. nadstropje) na predavanje dr. Blaža Lukana z naslovom OMERZUJEVA LUTKA. Dr. Blaž Lukan bo predstavil ustvarjalnost lutkarja in režiserja Silvana Omerzuja.

Predavanje je del spremljevalnega programa razstave Silvana Omerzuja Kabinet lutk in avtomatov, zato vas istega dne ob 17. uri vabimo na skupni ogled razstave v Galerijo Loža v Kopru. Pridružil se nam bo tudi avtor Silvan Omerzu.

Dr. Blaž Lukan je zapisal: »Omerzujevo razumevanje lutke je specifično in je po eni strani postpostmodernistično, po drugi strani pa tudi ni imuno na romantične ter modernistične usedline in se jih v resnici sploh ne brani. Lutka je po eni strani najprej delo kreatorjevih oz. oblikovalčevih in izdelovalčevih rok, po drugi strani pa instrument v rokah animatorja, manipulatorja ali operaterja z lutko, ki nima več v rokah lutkine »duše«, temveč njeno avtonomno telo, vendar je lutka tudi samostojna; Omerzu kot ontološki opazovalec življenja v njegovem postajanju in nehanju lutki priznava avtonomijo in vidi pot, ki je prej potekala od človeškega k objektnemu, obrnjeno: lutka zagotavlja živost tudi animatorju, manipulatorju, operatorju oz. človeku, ki jo vodi in je z njo v dejavnem odnosu.«

Docent dr.Blaž Lukan je dramaturg, pesnik, gledališki kritik, publicist in visokošolski predavatelj za področje dramaturgije in scenskih umetnosti na Akademiji za gledališče film in televizijo - AGRFT in v obdobju med 2007-20011 je bil predstojnik oddelka za dramaturgijo na AGRFT. Diplomiral je na AGRFT in leta 2006 doktoriral z disertacijo Dramaturgija in gledališče. Za gledališča in filme je ustvaril 60 dramaturgij in bil umetniški vodja gledališča Glej, Slovenskega ljudskega gledališča Celje in sodeloval z Borštnikovim srečanjem kot selektor. Ob svojih dramaturgijah se je uveljavil predvsem kot gledališki kritičnoanalitični kronist in teoretik. Delal je na mnogih področjih in ga poznamo tudi kot esejista, pisca leksikonov, priročnikov, delovnih zvezkov za osnovne šole, dramatizacij in avtorskih besedil. Izdal je več pesniških zbirk.

Prijazno vabljeni!

nazaj na prejšnjo vsebino natisni vsebino