Zdravstveni dom za študente poziva k cepljenju proti humanim papilomavirusom

datum: 29.01.2019

kategorija: Obvestila za študente


S HPV se vsaj enkrat v življenju okuži večina spolno aktivnih. Največkrat so okužbe prehodne narave in ne povzročajo težav, lahko pa vodijo v nastanek genitalnih bradavic. Trajna okužba z nevarnejšimi tipi HPV pri majhnem odstotku okuženih lahko povzroči tudi predrakave in rakave spremembe materničnega vratu (RMV), zunanjega spolovila in zadnjika ter ustno-žrelnega prostora pri obeh spolih. Poleg preventivnih pregledov s presejanjem za RMV pri ženskah (ZORA) je v Sloveniji na voljo tudi cepljenje proti HPV za dekleta in fante, ki je brezplačno za deklice v 6. razredih OŠ in zamudnice, ki kot šestošolke po začetku cepilnega programa leta 2009 niso bile cepljene. Cepljenje proti
HPV se lahko po predhodnem naročanju opravi tudi v Zdravstvenem domu za študente Univerze v Ljubljani.  

Okužba s humanimi papilomavirusi (HPV) se prenaša s tesnimi stiki s kožo ali sluznico okužene osebe. Najpogosteje se okužba prenaša pri vseh vrstah spolnih stikov, med ljubkovanjem, z okuženimi prsti rok med različnimi deli telesa, kjer tudi dosledna uporaba kondoma ne zaščiti popolnoma pred okužbo s HPV. Možen je prenos z okuženimi predmeti (brisače, na stranišču) in z okužene matere s kondilomi na novorojenčka med porodom. Okužba je najpogostejša med mladimi v starosti 20-25 leti. HPV največkrat ne povzročajo težav in okužena oseba nevede prenaša virus na druge osebe. Manj nevarni tipi HPV lahko povzročijo nastanek trdovratnih in ponavljajočih se genitalnih bradavic (kondilomov) na vulvi, vhodu v nožnico, na koži presredka, na penisu, v in okoli zadnjične odprtine. V ustih in žrelu povzročijo virusi HPV nastanek papilomov, lahko se pojavi hripavost in pri dojenčkih težave z dihanjem. Nevarnejši tipi HPV so krivi za dolgotrajnejšo okužbo in predrakave in rakave spremembe na anogenitalnem področju, glavi ter vratu pri obeh spolih. Breme zaradi bolezni, povezanih s HPV, je veliko in narašča.  

Mojca Miholič, dr. med., spec. druž. med.,strokovna vodja Zdravstvenega doma za študente Univerze v Ljubljani zato opozarja na pravočasno zaščito mladih: »V Sloveniji v zadnjih letih povprečno zboli za rakom na metrničnem vratu 120 žensk na leto, od tega jih 40 do 50 umre. Več kot 99 % jih je povezanih z okužbo z nevarnejšimi tipi HPV. Pri približno 1000 ženskah letno odkrijejo nove primere predrakavih sprememb materničnega vratu visoke stopnje, ki potrebujejo kirurško zdravljenje. Rak materničnega vratu je tako drugi najpogostejši rak med mladimi ženskami v starosti 15–44 let, ki so velikokrat še v rodnem obdobju ali imajo doma majhne otroke. V nasprotju z ženskami pa za moške ni preventivnih presejalnih pregledov za bolezni, ki jih povzročajo HPV. Edin način preprečevanja okužb tako za moške kot ženske je cepljenje proti HPV, zato v Zdravstvenem domu za študente Univerze v Ljubljani mlade pozivamo, da se zaščitijo in se poleg varne in zdrave spolnosti odločijo tudi za cepljenje.«   Učinkovita zaščita pred boleznimi zaradi okužbe s HPV je cepljenje tako deklic kot dečkov, najbolje pred začetkom spolne aktivnosti. V okviru nacionalnega programa cepljenja je cepivo priporočeno in brezplačno za dekleta v 6. razredu osnovne šole že od leta 2009 naprej. Dekleta, ki so prvo cepljenje kot šestošolke zamudile in so rojene 1998. leta ali kasneje, imajo še vedno možnost brezplačnega cepljenja pri svojem izbranem zdravniku, če se redno šolajo. Cepljenje proti HPV je priporočljivo, a samoplačniško tudi za fante in moške ter starejša dekleta in ženske, še posebej, če so že imele predrakave spremembe ali raka zaradi okužbe s HPV. Za mlajše od 15 let poteka cepljenje proti HPV z dvema odmerkoma v razmiku vsaj 6 mesecev. Za starejše od 15 let so potrebni trije odmerki cepiva z razmikom vsaj 1 oz. 3 mesecev po predhodnem odmerku. Poživitveni odmerki niso potrebni. Najpogostejši stranski učinek so lokalne reakcije na mestu cepljenje na nadlahti (oteklina, rdečina, bolečina), ki so ponavadi blage in v nekaj dneh minejo brez posledic.  

V Zdravstvenem domu za študente UL se bomo zato v sredo,  20. februarja 2019, od 10. do 16. ure posvetili preventivi proti HPV okužbam in vabimo na brezplačno cepljenje študentke zamudnice (rojene 1998 ali mlajše, ki še niso bile cepljene) in samoplačniško vse ostale ženske in moške, ki se želijo zaščititi pred okužbo s HPV. 

Študentje lahko cepljenje proti HPV opravijo v Zdravstvenem domu za študente UL, na Aškerčevi 4 v Ljubljani. Obvezno je predhodno naročanje do 15. februarja na el. naslov cepljenje@zdstudenti.si, ob tem je treba navesti ime in letnico rojstva.  

Strokovni vodja
Mojca Miholič, dr. med., spec. druž. med.

nazaj na prejšnjo vsebino natisni vsebino