Dostop do zbirke Taylor&Francis in druge novosti UP UK v letu 2020

datum: 04.02.2020

kategorija: Obvestila za študente


Univerza na Primorskem ima v letu 2020 dostop do zbirke Taylor & Francis SSH Library, ki jo je v skladu z letnim planom nabavila Univerzitetna knjižnica.

Taylor & Francis Social Science & Humanities Library vključuje dostop do 1471 revij. Iskanje člankov se izvede na osnovni strani https://www.tandfonline.com/, nato se lahko pri seznamu rezultatov v levem meniju izbere možnost »Access Type: Only show content I have full access to«.
Seznam vseh naslovov revij v zbirki >>

  

Brezplačna vavčerja za raziskovalce, ki objavljalo pri Emerald Publishing

Konzorcij COSEC, katerega članica je tudi naša univerza, in založnik Emerald Publishing sta dosegla dogovor, po katerem lahko upravičeni avtorji pooblaščenih organizacij v letu 2020 uporabijo 15 brezplačnih vavčerjev za stroške objav prispevkov (APC), tj. za objave v odprtem dostopu, v vseh naročniških revijah Emerald (308 revij), v zlatih odprtih revijah založnika Emerald(2) in na odprtodostopnih platformah založnika Emerald (Emerald Open Research).

Univerzi na Primorskem pripadata dva vavčerja. Upravičeni avtorji lahko uveljavijo vavčer na točki sprejetja članka v objavo. Upravičenost avtorja založnik ugotavlja po končnici institucionalnega elektronskega naslova, ki ga avtor uporabi pri oddajanju članka. Dokler pooblaščene organizacije ne porabijo vnaprej določenega števila vavčerjev, bodo članki upravičenih avtorjev samodejno izbrani za objavo v odprtem dostopu. Upravičeni avtorji lahko tudi odstopijo od objave v odprtem dostopu. Vavčerji v teh primerih niso porabljeni.

Članki, za katere so porabljeni vavčerji, so samodejno objavljeni pod licenco CC BY 4.0, v primeru, da se upravičeni avtorji dogovorijo z založnikom, pa je mogoča tudi objava pod licenco CC BY-SA 4.0.

 

Elsevier – 50 % popust pri stroških objav v hibridnih in zlatih revijah v letu 2020

Licenčna pogodba z Elsevierjem za leto 2020 korespondenčnim avtorjem s članic slovenskega konzorcija omogoča 50 % popust pri plačilu stroškov objav članka (APC- Article Processing Charge) v odprtem dostopu v 2.165 hibridnih in zlatih revijah založnika (razen v revijah Cell Press, The Lancet in revijah določenih partnerskih založb ali združenj) - seznam naslovov.
Splošni pogoji:
- popust velja za članke, ki so poslani v objavo v letu 2020,
- podatki o avtorjevi inštituciji morajo biti navedeni pravilno,
- avtor se mora identificirati z uradnim e-naslovom inštitucije.
Avtor po sprejemu članka v objavo v založnikovem sistemu izbere možnost odprte objave. Pripadnost korespondenčnih avtorjev inštitucijam konzorcija potrjujejo kontaktne osebe v knjižnicah inštitucij (za UP sta kontaktni osebi jonatan.vinkler@upr.si in  janja.jutersek@upr.si).
 

Vse novosti se bodo objavljale tudi na spletni strani Univerzitetne knjižnice https://www.upr.si/si/univerza/clanice/univerzitetna-knjiznica/novosti/.

 

nazaj na prejšnjo vsebino natisni vsebino