kulturno-umetniška produkcija

III manifest SPEKULA


Tretja edicija Spekule 2021 s podnaslovom »POLLEN SURFACES - Art as thoughts on nature, PRAŠNE POVRŠINE - umetnost kot misel o naravi«, zajema videnje sodobnih trendov kulturno umetnostnih pojavov in umestitev umetniških del v odnosu z naravo in njeno skrb-ohranitev.

Manifest Spekula, ki bo potekal od 17. septembra do 8. oktobra v Kopru in Izoli, bodo spremljali spremljevalni dogodki, kot so predstavitve avtorjev, okrogle mize in predstavitve profesionalcev in strokovnjakov, ki se dotikajo vizualne umetnosti in širše.

Program
 

Vrtni kavč festival


Tudi Center za umetnost in oblikovanje UP PEF je v začetku maja meseca sodeloval na Vrtnem kavč festivalu. Subkulturni festival je potekal po celotni Sloveniji, na dvorišču Pedagoške fakultete pa je bil s strani vis. učiteljev in študentov izpeljan umetniški program namenjen družinski publiki.

Kavč festival (1)

Foto utrip
 

Manifest SPEKULA


Po uspešni akreditaciji novega dodiplomskega univerzitetnega študijskega programa prve stopnje Vizualne umetnosti in oblikovanje na Univerzi na Primorskem, Pedagoški fakulteti se je septembra 2020 odvila druga edicija umetniškega manifesta SPEKULA 2020. Zvrstili so se kulturno-umetniški dogodki, s katerimi sodelujoči umetniki želijo predstaviti njihov poklic in produkcijo.

SPEKULA 2020, ki je v Kopru potekala od septembra pa do konca naslednjega študijskega leta, se predstavlja v širšem in celovitejšem kontekstu delovanja, v obliki manifesta z nizom večpredstavitvenih dogodkov.

Na različnih lokacijah so se zvrstile razstave, predavanja in drugi raziskovalni ter kulturno-umetniški dogodki, ki so namenjeni promoviranju kulturno-umetniške produkcije in identitete. Predstavljene so bile še mnoge druge oblike izražanja idej, občutkov, predajanja veščin, z izjemnimi sodelavci kot so: Tina Cotič, Eda Birsa, Lara Kobal, Nina Mršnik, Lara Marconi, Dragana Sapanjoš, Nemanja Cvijanovič, Jiri Kočica, Boštjan Bugarič, Vid Lenard, Andrej Medved, Tilen Žbona ter drugi sodelujoči predstavniki umetniških in kreativno izobraževalnih udejstvovanj oz. veščin, ki bodo s fakulteto v bodoče sodelovali ter razvijali področje umetnosti na Obali.

K izvedbi tega velikega projekta so pripomogle in sodelovale tudi Obalne Galerije, platforma Avtomatik Delovišče in Kulturno izobraževano društvo PiNA.

Več informacij o manifestu
Program

___________________________________________________________________________

Od 14. marca do 9. maja 2019 UP PEF pod vodstvom izr. prof. dr. Tilna Žbone organizira projekt SPEKULA - Na prelomu upodobitve/At the edge of the depiction, ki bodo potekali v Galeriji Loža Koper. To so raziskovalno, kulturno-umetniške dogodke, ki so namenjeni promoviranju kulturno-umetniške produkcije ob strategiji razvoja novih umetniških študijskih programov na UP PEF. Dogodki so usmerjeni v lokalno ozaveščanje in dvigu kakovosti kulturne identitete na sploh. V ta namen so bili k sodelovanju povabljeni relevantni slovenski umetniki, znanstveniki, gospodarstveniki, ugledni profesorji, strokovnjaki z različnih področji, katerim je skupna točka dodana vrednost kreativnega in kognitivnega prispevka, ustvarjalnost, znanost ter opredelitev bodočih specializiranih poklicev.

Več informacij in program

Spekula vstopna

PUF festival


Od leta 2016 študentje UP PEF pod mentorstvom izr. prof. Jelene Sitar Cvetko sodelujejo na PUF festivalu.

ArtPEF


Od aprila 2013 
na UP PEF potekajo raznovrstni umetniški dogodki združeni pod imenom ArtPEF.  

ArtPEF email

Predstavitev ArtPEF v študijskem letu 2013/2014

Osrednji namen projekta ArtPEF je predstaviti umetniško produkcijo fakultete in s kulturno-umetniškimi dogodki obogatiti širši družbeni prostor. S projektom želi fakulteta spodbuditi razpravo o umetnosti v izobraževanju. Sestavni del projekta so tudi predavanja, razprave in delavnice, s katerimi se spodbuja razvoj kritične misli ter dejavnih in ustvarjalnih pristopov k učenju in poučevanju umetnosti. ArtPEF je bil prvič izveden v študijskem letu 2013/2014.

nazaj na prejšnjo vsebino natisni vsebino