Matjaž Juhart je prejel Jabolko navdiha

datum: 15.11.2022

kategorija: Novice

Jabolko navdiha je priznanje, ki ga posameznikom, skupinam ali projektom od leta 2013 podeljuje Borut Pahor, predsednik Republike Slovenije. Sinoči ga je prejel Matjaž Juhart, sekretar Zveze društev gluhih in naglušnih Slovenije in predavatelj na naši fakulteti ter idejni oče vpisa slovenskega znakovnega jezika v Ustavo Republike Slovenije.

20221114_114529.jpg

Matjaž Juhart je kot idejni oče ustavne pobude in ustavne spremembe s sodelavci ter ob podpori matične organizacije, Pedagoške fakultete Univerze na Primorskem, kjer je predavatelj, Zveze društev gluhih in naglušnih Slovenije, Nacionalnega sveta invalidskih organizacij Slovenije, Socialne zbornice Slovenije, Ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Republike Slovenije, Vlade Republike Slovenije ter številnih uporabnikov in strokovnih sodelavcev vodil in usklajeval prizadevanja za vpis slovenskega znakovnega jezika v ustavo.

Ta ustavna pravica zdaj omogoča podlago za reševanje izzivov oseb z gluhoto in gluhoslepoto pri reševanju vsakodnevnih potreb: od področja izobraževanja, usposabljanja, zaposlovanja, življenja in dela pa vse do kakovostnega staranja.

Delo pri ustavni spremembi je bilo zahtevno in naporno nadaljevanje dolgotrajnega dela Zveze društev gluhih in naglušnih Slovenije. Vlada Republike Slovenije je nazadnje sprejela sklep o razglasitvi dneva slovenskega znakovnega jezika, Ministrstvo za kulturo Republike Slovenije pa sklep o vpisu slovenskega znakovnega jezika v register nesnovne kulturne dediščine.

Ustavna sprememba pa nikoli ni bila končni cilj. Pomeni temelj za nadaljnje kakovostno in strokovno delo na številnih področjih, povezanih z naglušnimi in gluhimi osebami ter njihovimi najbližjimi.

Matjaž Juhart je zaradi invalidnosti svojih staršev zelo zgodaj spoznal potrebe po vključevanju invalidov v družbo in nujnost vključujoče družbe zanje, zato je ves svoj trud že zgodaj usmeril v prizadevanja za pravičnejšo družbo, ki dosledno spoštuje človekove pravice, vidi in upošteva pa tudi najšibkejše in pomoči potrebne. Njegova solidarnost je navdih za strpnejšo in bolj vključujočo skupnost.

Tudi sodelavci z UP Pedagoške fakultete mu za priznanje in njegove dosežke iskreno čestitamo!66033758.jpg

Objavljamo govor prejemnika priznanja, Matjaža Juharta

Hvala Predsedniku Republike Slovenije za tako lepo obrazložitev in priznanje. Počaščen sem, da ste me izpostavili kot »idejnega očeta« novega 62.a člena Ustave RS, ki bo odprl vrata novih možnosti za gluhe, naglušne in gluhoslepe.

Kot otrok gluhih staršev sem hitro vstopil v svet tišine in znakovnega jezika. To delo posvečam staršema in celotni skupnosti. Moje poklicno delo ne bi bilo tako plodno brez podpore obeh hčera in partnerice.

Jabolko navdiha sprejemam s hvaležnostjo in zavedanjem, da je to rezultat skupnega sodelovanja s številnimi, ki ste tudi danes tukaj: Zveza društev gluhih in naglušnih Slovenije, Pedagoška fakulteta Koper, Univerza na Primorskem, Socialna zbornica Slovenije, Nacionalni svet invalidskih organizacij Slovenije, Fundacija FIHO, ZRC SAZU, Filozofska fakulteta v Ljubljani, Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, Varuh človekovih pravic, Zagovornik načela enakosti, Svet za invalide RS, Državni svet RS, Vlada RS, Državni zbor RS. Ob prelomnih trenutkih na poti, ko so se zadeve zaradi različnih dejavnikov skoraj ustavile, nas je dva krat sprejel tudi Predsednik Republike, ter nam vlil novih moči v naših prizadevanjih.

Zato Jabolko navdiha in 62.a člen Ustave RS delim skupaj z vsemi vami. Naj bo Jabolko navdiha navdih za vse nas, da za dobrimi zgodbami stoji sodelovanje, strokovnost in srčna predanost.

Morda pa vse skupaj vodi v nov dan, »Dan inkluzije«.20221114_114637_0_.jpg