Dobrodelna akcija: Alzheimerjev zemljevid srčnosti

datum: 11.01.2023

kategorija: Novice

Novo leto, nove dobrodelne akcije. In prva letošnja dobrodelna akcija, čudovita dobrodelna akcija Alenke Veber Alzheimerjev zemljevid srčnosti, ki je zasnovana po zgledu podobnih dobrodelnih akcij iz tujine, in katero sem razširila na vso Slovenijo, je že tu. Gre za akcijo pisanja razglednic srčnosti, ki lahko s svojimi motivi obudijo spomine in prebudijo zgodbo osebam z demenco.

Ena sama razglednica lahko naredi zelo veliko. Niti predstavljati si ne moremo, koliko. Osebam z demenco, pa tudi njihovim svojcem in tem, ki skrbijo zanje, lahko privabi iskrice sreče v očeh, saj jim da občutek, da niso pozabljeni, da niso izločeni, da niso izbrisani iz družbe, da je nekje nekdo, ki misli na njih, ki mu je mar za njih, ki čuti z njimi. Demenca namreč, na žalost, še vedno velja za stigmo. Zaradi stigmatizacije pa posamezniki in organizacije ne znajo biti ljudem v podporo, pomoč.

Ozaveščanje o demenci, zavedanje, da demenca ne izgine, če si zatiskamo oči pred njo, da bomo morali najti rešitve, kako z njenimi posledicami živeti, tako v bližnji kot v širši družbi, je izrednega pomena.

Če želite postati svetla zvezda v vsakdanu oseb z demenco, njihovih svojcev in teh, ki skrbijo zanje, vas vabim, da, skupaj z menoj, sodelujte v dobrodelni akciji, ki bo trajala do 7. 4. 2023.

thumbnail_IMG_20230111_123552.jpg

Kako lahko sodelujete? Preprosto. Na seznamu, ki se nahaja v atriju, na oglasni deski izberite dom za starejše in mu pošljite razglednico. Izbrani dom za starejše označite na seznamu z zvezdico, ki jo narišete, da bomo ob koncu dobrodelne akcije videli, koliko domov za starejše smo skupaj osrečili in kolikokrat. Enemu domu za starejše nas lahko namreč piše več in to večkrat, da bo sreča prejemnikov razglednic srčnosti večja. 

Če si na seznamu, ki se nahaja v atriju fakultete ne morete izbrati doma za starejše, ker niste iz Kopra in njegove okolice, pišete na  in dodeljen vam bo naslov enega ali več domov za starejše, katerim boste lahko pisali skupaj s svojimi družinskimi člani, morda tudi z vašimi otroki v vrtcu (če ste zaposleni v vrtcu).

Podporo akciji Alzheimerjev zemljevid srčnosti je izkazala tudi Pošta Slovenije in sicer s podarjenimi 150-imi poštnimi znamkami. Prevzamete jih lahko na recepciji UP PEF in na plakatu ob recepciji z zvezdico označite izbrani dom za starejše ter mu pošljete razglednico. 

Na razglednicah so lahko kraji, gore, znamenitosti, rože, živali, običaji, zaljubljeni pari, karkoli. Razglednica je lahko kupljena ali doma izdelana. Kratko prijazno sporočilo opremljeno s podpisom, da celota deluje bolj osebno (in pripisom za ODDELEK ZA DEMENCO), pa naj bo napisano z velikim tiskanimi črkami.

Prejete razglednice bodo lahko v domovih za starejše, če jih bodo prejeli več, zbrali v posebne spominske škatle, ki bodo služile prebranju ob čaju ali kavi, spominjanju življenja pred demenco, igri... Osebe z demenco se bodo namreč ob prebiranju prispelih razglednic družile, količina prispelih razglednic jim bo dala čutiti, da nekdo misli na njih, razglednice bodo spodbudile spomine na kraje, običaje, dogodke, osebe povezane z življenjem pred demenco, z razglednicami pa se bodo osebe z demenco lahko tudi igrale tako, da jih bodo razvrščale glede na motive na njih ...

Razglednice lahko naredijo res veliko dobrega, zato jih s skupnimi močmi napišimo čim več in na ta način pomagajmo pri reševanju tega širokega družbenega izziva, ki ga predstavlja demenca.

Čeprav nas tisti z demenco pozabijo, smo se jih mi kot družba dolžni spominjati, saj so del nas. Telo lahko onemore, misel lahko otopi, spomin lahko zbledi, a čutenje ljubezni, topline bližnjega ostane. Kajti tudi, če se oseba z demenco ne spomni, nastajajo trenutki. In ti trenutki lahko vtisnejo pomemben in dragocen pečat na naše srce, kot tudi polepšajo dan osebi z demenco.

Delujoč skupaj drobne zvezde osvetljujejo vesolje. To je moč timskega dela. Zgledujmo se po zvezdah. Stopimo skupaj in osvetlimo vsakdan v domovih za starejše, na oddelkih za demenco.                                 

Danijela Horvat Samardžija, viš. pred.