Inavguracijsko predavanje: Pomen skrbi za duševno zdravje pedagoških delavcev

Dne: 27.01.2023

Kraj: Koper

Inavguracijsko predavanje prof. dr. Petre Dolenc z naslovom "Pomen skrbi za duševno zdravje pedagoških delavcev", bo v petek , 27. 01. 2023, ob 11:00, v predavalnici P1, v prostorih Univerze na Primorskem, Pedagoške fakultete.

Prof. dr. Petra Dolenc je zaposlena na UP PEF za področje Psihologija razvoja in učenja. V okviru dodiplomskih in podiplomskih študijskih programov poučuje predmete Razvojna psihologija, Pedagoška psihologija, Psihologija osebnosti, Razvojno - psihološki vidiki zgodnjega učenja in Izbrane vsebine pozitivne psihologije v edukaciji. Vseskozi sodeluje pri izvedbi psiholoških predmetov na nekaterih študijskih programih UP FVZ in UP FHŠ. Raziskovalno se usmerja v preučevanje pomena različnih psihosocialnih in čustveno-osebnostnih dejavnikov razvoja in učenja pri otrocih in mladostnikih. Posveča se tudi preučevanju psiholoških vidikov telesne aktivnosti, predvsem odnosu med telesno vadbo in duševnim zdravjem ter psihološkim blagostanjem otrok in mladostnikov ter odraslih.

Problematika duševnega zdravja na delovnem mestu predstavlja v zadnjem času vse pomembnejše področje raziskovanja. Sodobni način dela in življenja namreč postavljata pred zaposlene vse večje tveganje za njihovo zdravje in blagostanje. Pedagoški poklici, podobno kot drugi poklici, ki vključujejo skrb, pomoč in odgovornost za druge ljudi ter intenzivne socialne odnose, prinašajo povečano ranljivost za pojav težav v duševnem zdravju. Ugotovitve kažejo, da se intenzivni kronični stres pri pedagoških delavcih povezuje s pogostejšimi psihosomatskimi simptomi, višjo ravnjo anksioznosti in depresivnosti, pojavom izgorelosti, težavami v telesnem zdravju, z upadom zadovoljstva pri delu, s slabšo kakovostjo in učinkovitostjo dela ter s povečano možnostjo za opustitev poklica. Ob upoštevanju sodobne paradigme dvojnega kontinuuma duševnega zdravja je ključnega pomena, da pri promociji duševnega zdravja zaposlenih v vzgoji in izobraževanju izpostavimo ne le dejavnike tveganja, temveč predvsem varovalne dejavnike, ki omogočajo ohranjanje in izboljšanje posameznikovega psihološkega blagostanja ter zmanjšujejo tveganja za težave v duševnem zdravju. Predstavljeni bodo nekateri lastni raziskovalni izsledki s področja obravnavane tematike, prav tako bodo nakazane potrebe po nadaljnjem, poglobljenem proučevanju različnih vidikov duševnega zdravja pri pedagoških delavcih.

 

icon open book

Novice

11. jan. | Novice

Dobrodelna akcija: Alzheimerjev zemljevid srčnosti

Novo leto, nove dobrodelne akcije. In prva letošnja dobrodelna akcija, čudovita dobrodelna akcija Alenke Veber Alzheimerjev zemljevid srčnosti, ki je zasnovana po zgledu podobnih dobrodelnih akcij iz tujine, in katero sem razširila na vso Slovenijo, je že tu. Gre za akcijo pisanja razglednic srčnosti, ki lahko s svojimi motivi obudijo spomine in prebudijo zgodbo osebam z demenco.

11. jan. | Novice

Nagradni natečaj: Prisluhni in pomagaj

Sama zelo rada pišem. Nazadnje sem napisala dve pesmi, katerih namen je spodbujanje otrok k zbiranju zamaškov in starega papirja. Ker vem, da je tudi med vami veliko takih, ki radi pišete, ki dobro pišete, vas želim spodbuditi k sodelovanju v dveh nagradnih natečajih na temo Prisluhni in pomagaj, katerih namen je ne le povezati vse generacije s to, tako človeško temo neprecenljive vrednosti, temveč tudi ob koncu leta ustvariti knjigo, katere soavtorji lahko postanete prav vi, s svojim edinstvenim prispevkom o pomoči drugim, solidarnosti, ljubezni do sočloveka.

11. jan. | Novice

XXI. nagradni natečaj za diplomske, magistrske in doktorske naloge s področja Slovencev v zamejstvu in Slovencev po svetu

Urad Vlade Republike Slovenije za Slovence v zamejstvu in po svetu je objavil XXI. Nagradni natečaj za diplomske, magistrske in doktorske naloge s področja Slovencev v zamejstvu in Slovencev po svetu. Skozi leta je prispelo že več kot 370 različnih zaključnih nalog, v katerih so mladi diplomanti, magistranti in doktoranti raziskovali stvarnost naših rojakov, ki živijo v vseh štirih sosednjih, kot tudi mnogih drugih državah na vseh celinah. Predstavljali so bogato bero njihovih aktivnosti, razčlenjevali organiziranost, mnogokrat pa tudi odpirali pomembna vprašanja in opozarjali na izzive, s katerimi se soočajo Slovenci zunaj meja domovine.

icon arrow more