Spodbujanje razvojne miselne naravnanosti študentov

datum: 12.05.2022

kategorija: Za zaposlene


growthMINDS.png

 

Spoštovani visokošolski učitelji in sodelavci,

v okviru pojekta Erasmus+ GrowthMindset  vas vljudno vabimo na petdnevni brezplačni tečaj:  Spodbujanje razvojne miselne naravnanosti študentov.

 

Na praktično naravnanem in interaktivnem tečaju se boste:

  • spoznali s teorijo miselne naravnanosti
  • naučili prepoznavati miselno naravnanost študentov
  • spoznali s konceptom nevroplastičnosti, naravo kognitivnih sposobnosti ter povezanosti med delovanjem možganov in učenjem
  • naučili komunicirati na način, da spodbujamo razvojno miselnost
  • naučili oblikovati učne aktivnosti, ki spodbujajo razvojno miselnost
  • spoznali oblike preverjanja in ocenjevanja znanja, ki podpirajo razvojno miselnost
  • naučili, kako spodbujati refleksijo o miselni naravnanosti
  • naučili ustvarjati razredno klimo, ki podpira razvojno miselnost

Izobraževanje bo potekalo v mesecu juniju v obliki petih srečanj, v živo na Pedagoški fakulteti Univerze na Primorskem. Podroben program in termine si lahko pogledate v priponki:

Program in termini

 

Udeleženci bodo z udeležbo na tečaju imeli možnost pridobiti potrdilo o pedagoško andragoško-usposobljenosti, ki je pogoj za izvolitev v naziv. Za pridobitev potrdila se mora posameznik udeležiti najmanj treh srečanj ter pripraviti dve poročili o uvajanju aktivnih metod učenja in poučevanja v pedagoškem procesu. V vsakem poročilu, ki ga udeleženec pripravi in odda po uvajanju in preizkušanju novih spoznanj pri svojem pedagoškem delu, zapiše proces izvedbe in refleksijo uvajanja treh spoznanih strategij in metod poučevanja. Na vsako oddano poročilo prejme udeleženec povratno informacijo izvajalca. Podrobnejša navodila za pripravo poročil udeleženci prejmejo na prvem srečanju.

Tečaj bo izveden le v primeru dovolj velikega števila prijavljenih. Prijave zbiramo do  ponedeljka, 30. maja 2022.

Prijavite se preko povezave: https://forms.gle/khRMJBZgYeyNCZ9G7

 

Dodatne informacije: maja.lebenicnik@pef.upr.si

Veselimo se in vljudno vabimo visokošolske učitelje in sodelavce z različnih usmeritev in področij.

 

Izobraževanje bosta izvajali psihologinji:

  • doc. dr. Maja Lebeničnik s Pedagoške fakultete Univerze na Primorskem
  • asist. Katarina Kocbek, s Fakultete za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije Univerze na Primorskem

Več o miselni naravnanosti:

Carol Dweck je profesorica s Stanforda, ki je razvila teorijo o miselni naravnanosti. Miselna naravnanost (oz. ‘mindset’) je sklop prepričanj, ki jih ima posameznik, o tem, ali je narava njegovih sposobnosti in osebnostnih lastnosti trajna in nespremenljiva (fiksna miselnost) ali pa ima sam nanje vpliv in jih lahko spreminja ter razvija (razvojna miselnost oz. ‘Growth Mindset’).

Carol Dweck razlikuje med razvojno (ali prožno) in togo miselnostjo. Vsaka miselnost ustvari svoj 'svet': V svetu toge miselnosti je napor dojet kot nekaj slabega, nekaj kar kaže, da za tisto stvar nisi dovolj sposoben. Če se zmotiš ali ne uspeš, pomeni, da nisi dovolj pameten ali nadarjen. Študenti s fiksno miselno naravnanostjo, verjamejo, da za določena področja (npr. matematiko, tuje jezike …)‘ niso dovolj sposobni ali nadarjeni’, da ‘takšni pač so’ ali ‘da jim učenje na splošno ne gre’.

V drugem svetu, svetu razvojne miselnosti, pa vlaganje napora, vztrajanje in trud pomeni, da postajaš bolj sposoben. Da dosežki niso samo posledica talenta, ampak predvsem naše aktivnosti. In napake so nujne, da se iz njih nekaj naučiš  (iz knjige Mindset: The New Psychology of Success, 2006). 

Študenti, ki imajo v večji meri prisotno razvojno miselnost, so bolj motivirani za sprejemanje novih izzivov, lažje vztrajajo kljub neuspehu, uspešneje sprejemajo kritiko, prevzemajo odgovornost za svoje učenje in imajo boljši učni uspeh.

Tudi pedagoški delavci s svojim načinom poučevanja, komentarji in povratnimi informacijami sooblikujejo študentovo miselno naravnanost.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

icon open book

Novice

21. mar. | Novice

Znakovni jezik – osnove sporazumevanja z gluho osebo

V četrtek, 23. marca 2023 ob 14.00 bo na UP FM v predavalnici P3 potekala delavnica znakovnega jezika z Matjažem Juhartom, učiteljem veščin na UP PEF in prejemnikom Jabolka navdiha za leto 2022.

21. mar. | Novice

Na izjemnem zborovskem dogodku tudi DePZ UP PEF

V prihajajočih dneh se obeta izjemen zborovski dogodek (3. tekmovanje zborovskih dirigentov, zaključek natečaja za nove skladbe, koncerti, okrogli mizi/pogovora s skladateljema, razstava not-Astrum) s številnimi udeleženci, glasbenimi strokovnjaki in vrhunskimi zbori.

20. mar. | Novice

Na PEF-u praznujemo dan gledališča in lutke

Začetek pomladi zaznamuje tudi svetovni dan lutk, ki ga – podobno kot svetovni dan poezije – pod okriljem Unesca praznujemo 21. marca, in to že vse od leta 2003. V marcu je tudi svetovni dan gledališča - 27. marca. Oba dneva bomo obeležili tudi na UP PEF.

icon arrow more

Dogodki